Poszukując nowych zdrowych produktów, sięgamy po egzotyczne owoce, warzywa lub nasiona, zapominając o tych rosnących w Polsce. Jednym z takich owoców jest zbierana pod koniec lata aronia.
canstockphoto
Choć Polska należy do największych producentów aronii, w naszym kraju nie jest to owoc popularny. Większość zbiorów (ok. 15 ton rocznie) i przetworów eksportowana jest głównie do USA i Europy Zachodniej. Niezwykłe właściwości tego niepozornego owocu docenili przede wszystkim Niemcy, Austriacy i mieszkańcy Skandynawii. Tymczasem badania nad jej prozdrowotnym działaniem pokazują, jak wiele cennych dla naszego zdrowia składników zawiera ten owoc. Może więc pora zasadzić tę niewymagającą i odporną na mrozy roślinę w ogrodzie lub na pobliskim trawniku?
Uprawa
Do Europy krzewy aronii w XIX wieku sprowadził z Ameryki Północnej rosyjski hodowca i sadownik Iwan Miczurin. Zauważył on, że roślina łatwo przystosowuje się do zmiennych warunków i jest odporna na niskie, zimowe temperatury. Dlatego w Rosji powstawały pierwsze plantacje tego krzewu, a prozdrowotne działanie owoców odkryto w środkowej Azji.
Dostępne jest 23% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.