Pomidory pod chmurką

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 30/2020

publikacja 23.07.2020 00:00

Teraz, kiedy sezon na pomidory trwa w najlepsze, warto wykorzystywać te czerwone, aromatyczne i zdrowe owoce przy każdej okazji.

Pomidory pod chmurką ISTOCKPHOTO

Owoce – bo pomidor, choć u nas traktowany jest raczej jako warzywo, z punktu widzenia botaniki tak naprawdę jest mięsistą jagodą. Jego zaletami są niska zawartość cukru, a także bogactwo błonnika, witamin i minerałów. Warto też pamiętać, że pomidory tracą niewiele prozdrowotnych składników podczas obróbki. Suszone zawierają nawet więcej błonnika i potasu niż surowe. Planując biesiadę czy grilla, często myślimy o przygotowaniu potraw łatwych, szybkich i nieskomplikowanych. Takim smacznym dodatkiem są właśnie pomidory pod pikantną chmurką. Mogą z powodzeniem zastąpić sałatkę.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 1 średniej wielkości półmisek

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 200 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100–150 g sera typu parmezan lub cheddar
  • natka szczypiorku do ozdoby
  • sól, pieprz

Pomidory do tej przystawki najlepiej wybrać mięsiste, wyraziste w smaku i pachnące (np. malinowe lub bawole serca). Należy je umyć, a następnie przekroić na pół (jeśli są bardzo duże, można też na grube plastry lub ćwiartki) i ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu. Następnie należy przygotować gęsty sos. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Całość wymieszać. Sos wykładać łyżką na pomidory. Na koniec oprószyć startym serem i poszatkowanym szczypiorkiem. Można też od razu wymieszać sos z tartym serem i taką mieszankę wykładać na pomidory. Obie wersje są równie smaczne. Sos można też wykorzystać do pieczonych w ognisku ziemniaków albo jako dodatek do mięs, warzyw czy ryb z grilla.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.