Gofry z owocami i bitą śmietaną

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 29/2020

publikacja 16.07.2020 00:00

W wielu miejscach wypiekane w przydrożnych budach, nieodłącznie kojarzą się z wakacjami nad morzem – choć nie tylko tam można je kupić.

Gofry z owocami i bitą śmietaną ISTOCKPHOTO

Chrupiące, z bitą śmietaną, oprószone cukrem pudrem, z owocami, konfiturą, sosami, posypkami czy frużeliną wabią zapachem z daleka. Jeśli za nimi tęsknimy, a mamy w domu gofrownicę, możemy swoją ulubioną wersję przygotować w domu. Jest wiele przepisów na gofry bardziej kruche czy na bazie ciasta drożdżowego (np. tradycyjne gofry pruskie). Z przepisu, który podaję, wychodzą gofry dość miękkie, w sam raz do podania na podwieczorek albo wakacyjne śniadanie pod chmurką.

Czas przygotowania: 25–30 minut
Ilość: 8–10 sztuk (w zależności od wielkości gofrownicy)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Oddziel żółtka od białek. Mikserem lub ręcznie ubijaj żółtka z cukrem, stopniowo dosypując mąki i dodając roztopione masło oraz mleko. Ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli, a następnie dodaj ją do ciasta razem ze skórką pomarańczową. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej dobrze gofrownicę i nasmaruj ją tłuszczem (można do tego użyć oleju w sprayu). Wlewaj łyżką niewielkie porcje ciasta i piecz na złoty kolor. Podawaj z bitą śmietaną i owocami leśnymi lub z innymi dodatkami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.