Domowy twaróg

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 28/2020

publikacja 09.07.2020 00:00

Warto przypomnieć przepis na domowy twaróg. Jest łatwy do przygotowania, pod warunkiem że mamy dostęp do świeżego, pełnotłustego (minimum 3,2%) mleka z krótkim terminem ważności.

Domowy twaróg ISTOCKPHOTO

To tradycyjny biały ser, jaki pamięta się z dzieciństwa, a do dziś można go spotkać na wsiach, gdzie mleko prosto od krowy przetwarza się na różne sposoby. Jego dalekim kuzynem z Indii, nieco różniącym się smakiem i konsystencją, jest paneer – ser zakwaszany sokiem z cytryny (na 3 litry – sok z 3 cytryn) lub pochodzący z Gruzji twaróg, który powstaje po dodaniu 10-procentowego octu (30 ml na 3 litry mleka) i soli.

Czas przygotowania: ok. 3–4 dni
Ilość: ok. 900 g twarogu

Składniki:

  • 3 l mleka (3,2%)
  • ok. 250 g zsiadłego mleka

Mleko świeże i zsiadłe przelewamy do garnka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 dni. Po tym czasie mleko powinno się ściąć. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do temperatury ok. 40–50 st. C (nie można dopuścić do zagotowania mleka), mieszając. Kiedy w podgrzewanym mleku zaczną tworzyć się grubsze grudki, a serwatka wyraźnie oddzieli się od sera, odstawiamy garnek do ostygnięcia. Durszlak lub sito wykładamy gazą albo tetrą, a następnie przelewamy zawartość garnka. Po odsączeniu serwatki zawijamy brzegi materiału, a całość obciążamy czymś cięższym (kamień, słoik z wodą). Na drugi dzień ser powinien być gotowy. Można go jeść na słodko z dodatkiem konfitury, owoców lub dżemów albo z przyprawami (papryka, pieprz, kminek, sól, czosnek itd.) na słono. Uzbieraną serwatkę można wypić lub użyć jej do zupy, zakwasu na chleb lub do przygotowania sera typu ricotta.

Innym, ekspresowym sposobem na wypróbowanie bardziej kremowego serka twarogowego jest użycie jogurtów typu greckiego z dodatkiem ziół i przypraw. Aby go przygotować, wystarczy odpowiednio doprawić jogurty, przełożyć je na sitko wyłożone gazą lub tetrą, zawinąć, włożyć do lodówki i odczekać 2–3 dni, aż odcieknie nadmiar serwatki.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.