Drobne letnie przyjemności

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 27/2020

publikacja 02.07.2020 00:00

Słoneczne lato, odpoczynek, urlopy i wyjazdy sprzyjają drobnym przyjemnościom, które możemy serwować naszym bliskim podczas biesiad pod chmurką.

Drobne letnie przyjemności zdjęcia istockphoto

Są smaki lata, które kojarzą się z miejscem czy konkretnymi sytuacjami. Większość z nich opiera się na sezonowych składnikach najlepszych o tej porze roku. Poza sezonem i w innym miejscu nie smakują już tak dobrze. Jakie przysmaki nieodłącznie kojarzą się z wakacjami?

Sałatki, czyli świeżyzna

Przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców świetnie pasują do grillowanego mięsa, grzanek albo jako dodatek do dań głównych. Najlepiej wybierać rodzime, sezonowe składniki, które po wymieszaniu tworzą kolorowy miks. Dopełnieniem całości może być uniwersalny sos winegret, który przygotowany w większej ilości można przechowywać w lodówce. Jego bazą jest sok z cytryny lub ocet winny wymieszany z oliwą i przyprawami. Poza świeżo zmielonym pieprzem i solą można wzbogacić go chili, ziołami, czosnkiem, musztardą czy miodem. Dobrym sposobem jest wymieszanie wszystkich składników w zakręconym słoiku. Powinien mieć wyrazisty, orzeźwiający smak. To dodatek dobry do sałatek owocowo-warzywnych, miksów sałat, grillowanych czy pieczonych jarzyn, serów, a nawet truskawek.

Dostępne jest 37% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.