Lawendowe herbatniki

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 26/2020

publikacja 25.06.2020 00:00

Z zewnątrz chrupiące, w środku powinny być miękkie i lekko ciągnące się. Po upieczeniu szybko twardnieją, więc warto je przechowywać w zamkniętym pudełku lub puszce.

Lawendowe herbatniki ISTOCKPHOTO

Lawenda, choć może się kojarzyć głównie z dodatkiem kosmetycznym, nadaje ciasteczkom intensywnie ziołowy, zaskakujący smak. Przepis oparty jest na elżbietańskiej recepturze na herbatniki cytrynowe bez dodatku środków spulchniających. Podawane z lukrem cytrynowym, stanowią proste i eleganckie uzupełnienie popołudniowej herbaty czy kawy. W przepisie wykorzystać możemy świeże lub suszone kwiaty i listki lawendy. A ponieważ ta bardzo dekoracyjna i pachnąca roślina właśnie kwitnie, warto zrobić niewielki zapas suszonego ziela.

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Ilość: ok. 20–30 małych ciasteczek

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ziela i kwiatów lawendy
  • szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 stopni (termoobieg). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką. W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Wsypać pokrojone drobno kwiaty i listki lawendy. Wymieszać, dodając jajko, żółtka i masło. Wyrabiać ciasto, aż przestanie się kleić do ręki (można podczas wyrabiania podsypywać odrobiną mąki). Uformować herbatniki: kulki o średnicy około 2,5 cm układać w odstępach na blaszce (pod wpływem ciepła nieco się rozpłyną). Piec, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy (10–15 minut). Po upieczeniu udekorować lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.