Jarzynowe frytki

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 24/2020

publikacja 11.06.2020 00:00

Nie tylko dzieci czasem lubią zjeść frytki. Rzadko jednak mamy czas, aby zrobić je w domu od początku do końca, z prawdziwych ziemniaków.

Jarzynowe frytki ISTOCKPHOTO

Najczęściej kupujemy gotowe mrożone albo jedziemy do lokalu wiadomej nazwy, gdzie nie kończy się na frytkach, ale na dodatkowych cheesburgerach czy coca-coli.

Domowe frytki jarzynowe są kolorowe, chrupiące i zdrowe, choć ich smak nieco różni się od tego, do którego przywykliśmy. Pieczemy je na blaszce w piekarniku z dodatkiem oliwy i przypraw, bo to one wydobywają z warzyw niespodziewane smaki. Tak przygotowane frytki można podawać do obiadu lub jako smaczną przekąskę do grila. Najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie warzyw w słupki, ale warto spróbować.

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość: 1 średnia miska frytek

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 2 buraki (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz i sól

Jogurtowy sos:

  • 1 jogurt naturalny (typu greckiego)
  • 4 rzodkiewki
  • 1 zielony ogórek
  • łyżka siekanego koperku
  • łyżka siekanego szczypiorku

Piekarnik nastawić na 200 stopni (górna i dolna grzałka). Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Do miski wsypać przyprawy i wymieszać je z oliwą z oliwek. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie pokryły się przyprawami i oliwą. Wysypać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie drewnianą łopatką przemieszać na blaszce warzywa i piec przez kolejnych 10–15 minut, aż będą lekko zrumienione. W osobnym naczyniu przygotować sos jogurtowy. Rzodkiewkę, ogórek, koperek i szczypiorek drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gorącymi frytkami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.