Szybki deser truskawkowy

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 22/2020

publikacja 28.05.2020 00:00

Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam jego wykonanie zaproponować dzieciom. Będą miały dużą satysfakcję i radość z przygotowania zdrowego, kolorowego i efektownego podwieczorka.

Szybki deser truskawkowy ISTOCKPHOTO

Jest to też dobra okazja do przekonania najmłodszych, że pyszny deser nie musi być słodkim batonem kupionym w sklepie. Do zrobienia tego owocowego przekładańca oprócz truskawek można wykorzystać wiele innych owoców jagodowych, takich jak maliny, poziomki, jeżyny, porzeczki czy jagody. A zamiast serka mascarpone można użyć zwykłego białego kremowego twarogu. Chrupiącą granolę zastąpić możemy kruchymi herbatnikami owsianymi lub orzechami. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy pod ręką.

Zaczyna się sezon na rabarbar, więc warto wykorzystać jego soczyste łodygi. Jeśli mamy go więcej, można też odłożyć parę słoików kompotu do spiżarni na zimę. Napój możemy doprawić i dosłodzić sami, a dzięki przyprawom takim jak cynamon, goździki, imbir, mięta, melisa czy kardamon – nadać mu bardziej wyrazisty akcent. Dobrze smakuje też z dodatkiem truskawek.

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 4 salaterki (szklanki)

Składniki:

  • 12–16 łyżek granoli
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 kubek śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • orzechy lub płatki czekoladowe do posypania
  • kilka listków mięty lub melisy (opcjonalnie)

Owoce przebrać, umyć i pozbawić zielonych szypułek. Odłożyć na bok w durszlaku. Przygotować cztery pucharki, miseczki lub zwykłe szklanki (można wykorzystać też niewielkie słoiki po przetworach). Serek mascarpone przełożyć do osobnego naczynia, dodać cukru (może być go więcej lub mniej, w zależności od upodobań). Całość porządnie wymieszać. Truskawki, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki, pozostawiając cztery owoce w całości do ozdoby deseru. W pucharkach warstwami układać granolę, serek mascarpone i owoce, aż do wyczerpania składników (z reguły wychodzą dwa „piętra”). Na górę wyłożyć serek (może to też być ubita wcześniej śmietana kremówka). Posypać deser orzechami i płatkami czekoladowymi, ozdobić truskawką z listkami mięty lub melisy. Przekładaniec z owocami można też zrobić w większej misce i podawać jako deser dla większej liczby osób.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.