Kiedy masz kryzys po długotrwałej izolacji i codziennym gotowaniu wieloskładnikowych dań dla całej rodziny, sprawdź ten przepis.
ISTOCKPHOTO
Nie dość, że przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut, to na dodatek zachwycisz się zielonym, wiosennym, lekkim posiłkiem. Plusem jest to, że sos można przygotować w większej ilości i przechowywać 4–6 dni w lodówce. Jest dobry nie tylko z makaronem, sprawdzi się także jako dodatek do pieczywa, ziemniaków czy ryb. Sos jest rodzajem zielonego pesto, można go komponować na różne sposoby.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
Na suchej patelni uprażyć orzechy ze słonecznikiem (mogą też być same orzechy); kiedy się lekko zrumienią, przesypać je do malaksera lub blendera i zmielić, a następnie przełożyć do innego naczynia. W blenderze lub malakserze umieścić garść szpinaku, bazylii albo innych zielonych nowalijek. Dodać czosnek, sól, pieprz i ok. 100 g parmezanu. Całość zmielić, dolewając oliwy z oliwek. Na końcu dorzucić zmielone wcześniej orzechy. Sos powinien mieć kremową konsystencję – jeśli trzeba, dodać odrobinę wody lub oliwy. Jeśli to konieczne, doprawić solą i pieprzem oraz (opcjonalnie) sokiem z cytryny lub limonki.
Ugotować makaron według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno cebulę i ząbek czosnku, a kiedy się zrumieni – dodać resztę szpinaku lub innej zieleniny, lekko blanszując liście na niewielkim ogniu. Na koniec na patelnię przełożyć ugotowany i odcedzony makaron, a całość zmieszać z zielonym sosem à la pesto. Podawać posypane startym parmezanem i przybrane pomidorkami koktailowymi.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.