Orzechowe smarowidło

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 17/2020

publikacja 23.04.2020 00:00

Skoro część z nas piecze w domu chleb i bułki, warto spróbować orzechowych smarowideł do pieczywa.

Orzechowe smarowidło ISTOCKPHOTO

Są one łatwe do przygotowania, jeśli mamy malakser, blender lub inne urządzenie, które bez problemu poradzi sobie ze zmieleniem orzechów na gładką masę. Przygotowane w domu kremy nadal są dość kaloryczne, ale nie zawierają dodatkowych ulepszaczy i konserwantów. A orzechy warto jeść, bo są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E i z grupy B oraz związków mineralnych, białka i błonnika. Dodatkowo ich obecność w diecie wzmacnia pracę mózgu i układu nerwowego. Kremy orzechowe, choć robione podobnie, różnią się smakowo między sobą. Warto spróbować kilku wariantów i wybrać ten, który najlepiej nam smakuje.

Czas przygotowania: 10–15 minut
Ilość: niewielki słoiczek

Składniki:

  • 2 szklanki obranych orzechów ziemnych (arachidowych, zwanych też fistaszkami)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Orzechy należy obrać z łupinek i cienkich brązowych skórek. W piekarniku nagrzanym do 120 st. (lub na suchej patelni) lekko podpiec na blaszce, uważając, aby się nie przypaliły. Trwa to kilka minut, podczas których orzeszki trzeba przemieszać. Następnie,doprawiając solą i – jeśli chcemy – cukrem, podprażone orzechy należy zmielić w malakserze. Podczas mielenia masa się podgrzewa i staje się gęsta. Dlatego w trakcie miksowania trzeba robić częste przerwy, podczas których warto orzechy mieszać, a masie dać trochę ostygnąć. Dzięki temu unikniemy przegrzania się urządzenia. Po kilku minutach mielenia na wysokich obrotach z orzechów wydzieli się naturalny tłuszcz. Spowoduje on, że masa stanie się gęsta i kremowa. Wystarczy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce. Zachowa świeżość przez kilka dni.

Z innych orzechów, takich jak migdały, kokos, orzechy laskowe czy nerkowce, też można robić domowe kremy do pieczywa. Przygotowuje się je podobnie jak smarowidło z fistaszków, a jeśli są zbyt suche – można dodać masła lub trochę oleju roślinnego.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.