Spaghetti z krewetkami

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 07/2020

publikacja 13.02.2020 00:00

Ze względu na dużą zawartość cynku, fosforu, potasu i magnezu krewetki uznawane są za afrodyzjak.

Spaghetti z krewetkami ISTOCKPHOTO

Odpowiednio podane mogą stanowić ciekawą propozycję na romantyczną kolację przy świecach i dobrym winie. Z dodatkiem pietruszki, nasion słonecznika, świeżo zmielonego pieprzu i aromatycznego sosu zaspokoją nawet bardzo wymagające podniebienia. Do tego ich przygotowanie nie jest trudne i zbyt czasochłonne. Można je usmażyć na zwykłej patelni lub użyć woka. W obu przypadkach będą wyborne, warto spróbować.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 250–300 g krewetek black tiger (mogą być mrożone)
  • 200 g makaronu spaghetti (może też być fettuccine)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • 1/3 szklanki białego wina
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, papryczka chili
  • parmezan do posypania dania
  • rukola do przyozdobienia
  • oliwa do smażenia

Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, a następnie odłożyć je na bok. Z krewetek usunąć nożem twarde pancerzyki, jeśli są. Najlepiej jednak użyć wypatroszonych już krewetek tygrysich bez pancerzyków. Ugotuj makaron al dente. Posiekaj drobno czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, a następnie usmaż na niej krewetki i cebulę. Stopniowo dodawaj czosnku, soli i chili. Kiedy całość się zarumieni (kilka minut), dodaj białe wino i mieszaj, aż powstanie aromatyczny sos. Dodaj masło, zamieszaj, a następnie na patelnię z krewetkami wsyp odcedzony makaron i posiekaną drobno pietruszkę. Całość wymieszaj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i przełóż na talerz. Spaghetti posyp tartym parmezanem i pestkami słonecznika. Każdą porcję ozdób kilkoma listkami rukoli. Danie można wypróbować z dodatkiem suszonych pomidorów. W tej wersji dobrze smakuje też z innymi owocami morza.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.