Cynamonowe churros

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 05/2020

dodane 30.01.2020 00:00

Ilość: ok. 20–25 sztuk Czas przygotowania: 45 minut

Składniki: 1 szklanka wody, 125 g masła, 1 szklanka mąki, 3 jajka, szczypta soli, olej lub smalec do smażenia. Do obtoczenia:1 łyżka cukru, 1 łyżka cynamonu. Czekoladowy sos: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/2 czekolady mlecznej, 4–5 łyżek wody. Składniki: 1 szklanka wody, 125 g masła, 1 szklanka mąki, 3 jajka, szczypta soli, olej lub smalec do smażenia. Do obtoczenia:1 łyżka cukru, 1 łyżka cynamonu. Czekoladowy sos: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/2 czekolady mlecznej, 4–5 łyżek wody.
ISTOCKPHOTO

To jeden z najpopularniejszych przysmaków w Hiszpanii, jedzony najchętniej z rana na śniadanie jako słodka przekąska do kawy. Mają kształt cienkich lub zawiniętych karbowanych wężyków. Smaży się je, podobnie jak pączki, w głębokim oleju. Te idealne powinny mieć zrumieniony, chrupiący wierzch i miękki, delikatny środek. Jeszcze lepiej smakują obtoczone w cukrze z cynamonem, maczane w płynnej czekoladzie. Choć te słodkie ciasteczka są mocno kaloryczne i nie sprzyjają diecie wyszczuplającej, od czasu do czasu można spróbować tego przysmaku. Jest pyszny!

W rondelku na małym ogniu zagrzać wodę z dodatkiem masła. Kiedy masło się roztopi, dodawać mąkę, energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka i tworzy jednolitą, gładką i bardzo gęstą masę. Kiedy ostygnie, dodawać, cały czas mieszając (ręcznie lub mikserem) jajka i sól. Następnie ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej lub rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Ponieważ ciasto jest gęste, foliowy lub papierowy rękaw może się rozerwać.

Na patelni lub w płaskim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz (olej lub smalec), wystarczy ok. 2–3 cm na dnie garnka. Wyciskać podłużne kształty i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po odsączeniu z tłuszczu churrosy obtaczać na spodeczku z wymieszanym cukrem i cynamonem. Aby zrobić sos czekoladowy, w osobnym garnuszku rozpuścić w kąpieli wodnej pół gorzkiej i pół mlecznej czekolady. Zamiennie można użyć gotowej polewy czekoladowej do ciast lub nutelli.

Smacznego :)

Tagi: