Carpaccio z buraka

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 01/2020

publikacja 02.01.2020 00:00

To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.

Carpaccio z buraka ISTOCKPHOTO

Podaje się je z intensywnym w smaku serem, oliwą i sokiem cytrynowym lub octem i przyprawami. Obecnie jest popularne także u nas. Może się różnić rodzajem mięsa czy ryby (także wędzonej). Ciekawą propozycją jest też wersja tej przekąski z naszym rodzimym buraczkiem czerwonym. Jej smak zachwalała ostatnio moja redakcyjna koleżanka – Basia. Od niej też udało mi się wyciągnąć przepis, który to z kolei wyprosiła u szefa kuchni jednej z włoskich restauracji. Oczywiście można testować różne zestawienia, smaki i dodatki, a podany zestaw potraktować jako punkt wyjścia i zachętę do eksperymentowania.

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 1 półmisek

Składniki:

  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 120 g sera koziego (może też być parmezan lub feta)
  •  4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny (lub 4 łyżki octu balsamicznego)
  • pieprz, sól

Buraki można ugotować, ale bardziej soczyste i wyraziste w smaku będą upieczone w piekarniku. Przed pieczeniem trzeba je wyszorować, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć na blachę lub do innego żaroodpornego naczynia, aby zabezpieczyć piekarnik przed wyciekającym w trakcie pieczenia sokiem. Buraczki upiec do miękkości, co w zależności od ich wielkości zajmuje ok. 45–60 minut. Po upieczeniu buraki należy obrać ze skórki. Najlepiej zrobić to w gumowych rękawiczkach, bo sok bardzo brudzi. Obrane warzywa pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu. Na suchej patelni uprażyć pokruszone w drobne kawałki orzechy. Na burakach układać pokrojony w plastry lub cienkie płatki ser i rukolę. Całość posypać orzechami i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem (dobrze smakowo komponuje się zielony) i solą. Na koniec polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Przystawkę można podawać z grzankami lub świeżym pieczywem typu ciabatta. Buraki można upiec dzień lub dwa dni wcześniej albo wykorzystać gotowe, już upieczone, dostępne w niektórych sklepach spożywczych, a rukolę zastąpić świeżym szpinakiem, roszpunką, kolendrą lub pokrojonymi figami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.