Miniquiche

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 51-52/2019

publikacja 19.12.2019 00:00

Choć nastrój jeszcze świąteczny, za kilka dni rozpocznie się czas karnawałowych balów, imprez i spotkań towarzyskich.

Miniquiche ISTOCKPHOTO

Dobra propozycja na taką okazję to drobne babeczki na słono, których nadzienie można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co mamy w lodówce. Quiche (czyt. kisz) to rodzaj placka na kruchym (lub wykonanym z ciasta francuskiego) spodzie, którego nadzienie jest zalane przed upieczeniem masą śmietanowo-jajeczną. Piecze się go w okrągłych lub prostokątnych formach albo w małych tartaletkach (foremki do babeczek) czy w blasze z otworami na muffiny. Można skomponować kilka farszów, prostych i niedrogich. To bardzo efektowna przekąska, która dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Można ją też odgrzewać czy zamrażać na potem.

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: ok. 12–16 sztuk

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • szczypta soli
  • lub 1–1,5 gotowego ciasta francuskiego

Masa śmietanowo-jajeczna:

  • 3 jajka
  • 2/3 kubka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie (różne wersje):

  • 3 łyżki pokrojonego w kostki bekonu
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 łyżki startego sera

 

  • 150 g posiekanego szpinaku
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego sera

 

  • 120 g pokrojonych pieczarek
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 łyżki startego sera

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, żółtka i masło w drobnych kawałkach. Nożem posiekaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto (jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody). Owiń je w folię i wstaw na min. dwie godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj składniki na nadzienie do babeczek i masę śmietanowo-jajeczną. Wystarczy w misce roztrzepać jajka ze śmietaną, posolić i doprawić pieprzem. Foremki wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wycinaj w nim krążki (z ciastem francuskim postępuj tak samo). Wykładaj nimi foremki, pozostawiając wyższe brzegi. Kruche ciasto nakłuj widelcem. Posiekany szpinak podsmaż na maśle ze startym na tarce czosnkiem. To samo zrób z bekonem i cebulką oraz z grzybami. Do każdej babeczki wkładaj wybraną mieszankę farszu i uzupełnij go tartym serem. Na koniec zalej każdą babeczkę masą śmietanowo-jajeczną. Piecz ok. 20 minut w piekarniku (180 stopni C).

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.