Wytrawna tarta z dynią

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 47/2019

publikacja 21.11.2019 00:00

Całą jesień w sklepach dostępna jest dynia. Różne jej smaki, kolory i kształty zachęcają do testowania nowych, ciekawych dań. Jednym z nich jest tarta na cieście drożdżowym.

Wytrawna tarta z dynią krzysztof błażyca /foto gość

Ostatnio wypróbowałam ją w dość niecodziennej kompozycji z serem pleśniowym, kozim, orzechami nerkowca i kilkoma chwastami znalezionymi podczas wycieczki rowerowej po okolicznych lasach. Chociaż sezon na zielone, świeże i dziko rosnące dodatki już dawno się skończył, ciepły październik i listopad pozwoliły wyrosnąć jeszcze podagrycznikowi i drobnym listkom pokrzywy. Nadały one ziołowy aromat i smak farszowi, przełamując nieco mdły i słodkawy smak dyni. Zamiast nich można użyć też suszonych listków lubczyku, czosnku niedźwiedziego, kolendry czy pietruszki.

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: jedna forma do ciasta (okrągła lub prostokątna)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
  • szklanka wody
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • łyżeczka czarnuszki

Farsz:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 łyżki nerkowców (mogą też być pestki z dyni, słonecznika lub orzechy włoskie)
  • 150 g sera pleśniowego lub koziego
  • łyżka zielonych liści podagrycznika, pokrzywy lub innych suszonych ziół
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, chili do smaku

Dynię (jeśli jest twarda) przekroić na pół i piec na blaszce ok. 15–20 minut (świeżej, miękkiej nie trzeba piec). W tym czasie drożdże rozrobić z letnią wodą w szklance. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i czarnuszkę. Wlać drożdże i zagniatać, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (można podsypywać mąką). Na koniec dodać oliwę i zagniatać jeszcze kilka minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę, podnosząc na brzegach, aby farsz nie wypłynął. Przykryć szmatką i zostawić do wyrośnięcia. Dynię ostudzić, wykrawać z niej łyżką kawałki miąższu (odkładać na bok pestki i nitkowatą strukturę). W misce miękki miąższ rozgnieść na mniejsze kawałki, dodać orzechy, zielone zioła i drobno pokrojony ser. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i chili, rozmieszać dokładnie łyżką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć farsz i piec ok. 20–30 minut. Wyjąć, kiedy brzegi tarty przybiorą złoty kolor. Podawać na gorąco z dodatkiem smakowej oliwy (czosnkowej czy z bazylią).

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.