Jarskie gołąbki z kaszą bulgur
Anna Leszczyńska-Rożek
|
GN 44/2019
publikacja 31.10.2019 00:00
Owinięte w liść kapusty z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym są daniem w kuchni polskiej bardzo lubianym. Ale gołąbki w różnych odmianach są popularne także w innych krajach.
istockphoto
Sarma to farsz mięsny lub rybny zawijany w kiszone liście kapusty często spotykany w Chorwacji i Rumunii. W Grecji natomiast zamiast kapusty stosuje się liście winogron, a do farszu dodaje rodzynki i orzeszki piniowe (dolmades). Na smak gołąbków wpływa oczywiście farsz. Można użyć różnego rodzaju mięsa od wieprzowiny, wołowiny po mięso jagnięce i baraninę. Kolejnym istotnym składnikiem jest odpowiednio dobrana kasza lub ryż. W niektórych regionach Polski dodaje się też tarte surowe ziemniaki. Ciekawe są także wersje bezmięsne. Jedną z nich są gołąbki z kapusty włoskiej z grzybami i kaszą bulgur w sosie pomidorowym.
Czas przygotowania: 35 minut + czas zapiekania
Ilość: ok. 10 gołąbków
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 250 g kaszy bulgur (może też być gryczana)
- 150 g grzybów suszonych lub 200–250 g świeżych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 1 ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Na sos:
- 2 szklanki sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki w kawałkach
- 1/2 szklanki bulionu
- łyżka masła
- sól, pieprz
- Kaszę gotujemy tak, aby nie była zbyt rozgotowana. Odstawiamy do ostygnięcia na sitku lub durszlaku. Grzyby suszone moczymy w wodzie, aż zmiękną. Na patelni podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek i pokrojone w drobne kawałeczki grzyby suszone lub starte na tarce z dużymi oczkami świeże, obrane wcześniej grzyby leśne. Całość mieszamy w misce razem z kaszą i jajkiem. Do farszu dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach obrany wcześniej dość spory surowy ziemniak. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Obieramy liście kapusty, pozbawiając je zgrubień u nasady. Faszerujemy, zawijając dokładnie. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy najpierw liście kapusty, tak aby przykryły dno. To zabezpieczy potrawę przed przypaleniem. Kilka liści zostawiamy też do przykrycia z góry. W naczyniu układamy gołąbki, polewając je sosem pomidorowym. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Po godzinie powinny być gotowe.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.