Placki z dyni

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 38/2019

publikacja 19.09.2019 00:00

Sezon na dynie trwa! Można wybierać wśród różnych smaków, kolorów i kształtów. Jedne z nich są słodsze (np. odmiana hokkaido), inne mniej wyraziste (np. popularna u nas dynia polska).

Placki z dyni istockphoto

To sezonowe warzywo cieszy się w Polsce dużą popularnością, a na jesiennych stołach w wielu domach króluje zupa z dyni w różnych wariantach. Co jeszcze można zrobić z dyni? Różnego rodzaju marynaty i powidła. Smaczne wychodzi ciasto z jej dodatkiem, ale jako przekąska lub drugie danie warte uwagi są też placki z dyni. Przygotować je można na kilka sposobów. Przepis, który podaję, jest uniwersalny, podobny do tego na placki ziemniaczane. Jednak kolor i delikatny smak dyni powoduje, że placki stają się rarytasem o tej porze roku. Tym bardziej że można je podawać na słodko (posypane cukrem pudrem lub z dżemem), na słono (np. w sosie kurkowym, pomidorowym czy z gulaszem mięsnym), z gęstym jogurtem lub śmietaną. Jak widać, każdy znajdzie dla siebie odpowiedni dodatek.

Dostępne jest 40% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.