Marynowane śliwki

Anna Leszczyńska-Rożek

|

Nowy Numer 37/2019

publikacja 12.09.2019 00:00

Sezon na śliwki trwa. Występujące w wielu odmianach są jednym z najchętniej wykorzystywanych w przetworach owoców.

Marynowane śliwki

Od dziko rosnących mirabelek czy tarniny po popularne renklody i węgierki. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. ­Dżemy, powidła czy kompoty z dojrzałych śliwek nie wymagają dużej ilości cukru, a są smacznym dodatkiem do pieczywa, ciast czy sorbetów. Popularne knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas o tej porze roku. Natomiast śliwki suszone w piekarniku lub na sitach suszarek zachowują wiele cennych składników wspomagających trawienie.

Dostępne jest 28% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.