Papryka w miodowej zalewie

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 36/2019

publikacja 05.09.2019 00:00

Marynowane warzywa dają mnóstwo możliwości uatrakcyjnienia jesiennej i zimowej diety.

Papryka w miodowej zalewie krzysztof błażyca /foto gość

W różnych zestawach i kompozycjach smakowych sprawdzają się jako dodatki do kanapek, mięs czy serów. Stanowią urozmaicenie kolacji, są zawsze pod ręką w domowej spiżarni. Wśród nich często używana jest papryka, która o tej porze roku nadaje się na różnego rodzaju przetwory. Może być smażona i przetwarzana w formie sosów, wytrawnych dżemów, nadziewana serkiem w oliwie czy stosowana jako dodatek do sałatek. Na rynku jest spory wybór: od odmian słodszych (cherry, bell, banana, tomato), po długie, cienkie i ostre (fresno, jalapeño, peperoncini). Różnorodność smaków i kolorów sprzyja eksperymentom kulinarnym. Warto więc spróbować nowych smaków w ramach odskoczni od sklepowych standardowych zestawów i stworzyć swój własny specjał domu.

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: ok. 4 słoików  

Składniki:

  • 3 kg papryki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 l wody
  • 6 liści laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • kawałek kory cynamonu

Słoiki i nakrętki należy dobrze umyć i wyparzyć. Do marynaty można użyć jednego rodzaju papryki lub wymieszać po kilogramie żółtej, czerwonej i zielonej. Warzywa należy umyć, usunąć pestki i gniazda nasienne oraz białe błonki ze środka. Oczyszczoną paprykę pokroić w grubsze paski i umieścić ciasno w słojach. Wodę z przyprawami zagotować, dodać cukier, sól i ocet spirytusowy. Następnie dodać olej (może być np. rzepakowy), a na koniec miód. Gorącą zalewą wypełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować. Duże, mięsiste papryki około 20–25 minut, a mniejsze około 10–15. Słoiki wyjąć, obrócić do góry dnem i czekać, aż ostygną.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.