Sok z czarnego bzu

Anna Leszczyńska-Rożek

|

Gość Niedzielny 35/2019

publikacja 29.08.2019 00:00

Warto już teraz rozejrzeć się za krzewem dziko rosnącego czarnego bzu.

Sok z czarnego bzu istockphoto

Kwitnące wiosną białe baldachy wykorzystywane na soki i nalewki teraz obradzają drobnymi, czarnymi owocami. Są one zdrowe i smaczne, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania konfitury i soku. Ten sprawdzi się jako dodatek do herbaty w okresie grypowo-przeziębieniowym. Ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, pomaga pozbyć się męczącego kaszlu i ma działanie napotne. Do przygotowania soku najlepiej wykorzystać w pełni dojrzałe, ciemne owoce z krzewów rosnących z dala od dróg. Przepis nie wymaga dodatkowych urządzeń typu sokownik, napój można przygotować w tradycyjny sposób.

Czas przygotowania: 1,5 godz
Ilość: ok. 2 l soku

Składniki:

  • 3 kg owoców
  • 1 kg cukru
  • szklanka wody

Owoce czarnego bzu zbieramy w kiściach. Następnie obrywamy je w rękawiczkach gumowych lub za pomocą widelca. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń, które wypłyną na powierzchnię. Wodę odlewamy, owoce zasypujemy cukrem i mieszamy. Dodajemy szklankę wody i zagotowujemy, mieszając. Kiedy owoce puszczą sok, gotujemy jeszcze na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie pulpę owocową przelewamy na sito i czekamy, aż sok odcieknie do podstawionego naczynia. Jeśli jest za mało słodki, dosładzamy. Sok kolejny raz podgrzewamy (na koniec można opcjonalnie dodać 2 kieliszki rumu), rozlewamy do butelek lub słoików i szczelnie zamykamy. Z pozostałej pulpy owocowej można przygotować ocet.

Smacznego :)

Dostępne jest 55% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.