Jeżyny pod kruszonką

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 33/2019

publikacja 15.08.2019 00:00

Koniec lata to soczyste owoce. Jednym z najlepszych dojrzewających o tej porze przysmaków są jeżyny leśne lub te rosnące w ogrodach.

Jeżyny pod kruszonką istockphoto

Można je zjadać na surowo prosto z krzaka lub przyrządzać z nich przepyszne desery. Wśród tych przygotowywanych z surowych owoców najsmaczniejszy jest chyba koktajl z maślanką albo owoce podawane z bitą śmietaną. Jednak jeżyny dzięki swojemu wyrazistemu (lekko kwaskowatemu) smakowi dobre są także w deserach przygotowywanych na gorąco. Jednym z moich ulubionych był zawsze do mowy kisiel, dopóki nie odkryłam owoców zapiekanych pod kruszonką. To dobry, łatwy i szybki w przygotowaniu deser, który równie dobrze smakuje podawany na ciepło, jak i na zimno. Do jego przyrządzenia można użyć też innych owoców – jabłek, gruszek, brzoskwiń, bananów itd.

Czas przygotowania: 15 min + czas schłodzenia ciasta (ok. 30 min) + czas pieczenia (ok. 30 min)
Ilość: około 5–6 porcji

Składniki:

  • ok. 800 g jeżyn (lub innych owoców)

Kruszonka:

  • 200 g masła (kostka)
  • 200 g miałkiego cukru (ok. szklanki)
  • 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
  • 150 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżeczka kardamonu

Owoce przemyć zimną wodą i osączyć z nadmiaru wody na sicie. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, na jego dnie umieścić jeżyny (lub inne owoce). Doprawić je kardamonem. W misce lub na stolnicy wymieszać mąkę pszenną i krupczatkę z dodatkiem szczypty soli. Dodać pokrojone w niewielkie kawałki miękkie masło. Dosypać cukier i cukier wanilinowy. Ręką wyrobić elastyczne (przypominające nieco mokry piasek) ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Nastawić piekarnik na termoobieg (180 stopni Celsjusza). Kiedy się nagrzeje, wyjąć ciasto. Pokruszyć je na niewielkie kawałeczki i posypać nimi owoce w naczyniu, tak aby zostały całkowicie przykryte. Na wierzch można dodatkowo dać płatki migdałowe. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut, do momentu, aż kruszonka się zrumieni. Podawać na ciepło lub po przestygnięciu z gałką lodów śmietankowych lub z ubitą śmietaną. Ten deser można też przygotować w kilku mniejszych żaroodpornych naczyniach.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.