Gliniane garnki

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 33/2019

publikacja 15.08.2019 00:00

Gliniane naczynia wracają do łask. Są dekoracyjne oraz praktyczne i można z nich korzystać przy różnych okazjach.

Gliniane garnki istockphoto

Dzbany, gary, misy i formy zrobione z gliny wykorzystywano kiedyś w kuchni na co dzień. Jedne proste, nieszkliwione i surowe, inne malowane w kolorowe wzory bywały wizytówką gospodyń i powodem do dumy ich twórcy. Dziś kojarzą się głównie ze zdobioną w charakterystyczne kropki i kwiatowe wzory ceramiką z Bolesławca. Kamionkowe naczynia obecnie stosuje się raczej dla podkreślenia rustykalnego wystroju domów czy restauracji. Glina, niegdyś ceniona za zdolność utrzymywania stałej temperatury przechowywanych w niej potraw, nie cieszy się u nas wielką popularnością. A szkoda. W wielu krajach te egzotycznie wyglądające naczynia służą do przygotowywania aromatycznych potraw jednogarnkowych.

Rzymski do zadań specjalnych

Powróćmy jednak do naszej szerokości geograficznej. Ciekawym i zdrowym rozwiązaniem jest garnek rzymski, wykonany z lekko porowatej gliny. Może służyć do przygotowania naprawdę efektownych dań. Do wyboru mamy mnóstwo kształtów i wzorów – od prostych, owalnych lub okrągłych garnków z dopasowanymi pokrywami po bogato zdobione brytfanny. Te w większych rozmiarach mają nawet specjalne zagłębienie, w którym umieszcza się ruszt do pieczenia kurczaka lub innego rodzaju mięsa w całości. Są też foremki bez pokrywek, przypominające keksówki czy mające na przykład kształt serca. Te można wykorzystywać do robienia zapiekanek i pieczenia chlebów.

Dostępne jest 28% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.