Kociołek z ogniska

GN 32/2019

dodane 08.08.2019 00:00

Ilość: 1 kociołek Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.


Składniki:
1 kg ziemniaków
1 świeża kapusta
300 g wędzonego boczku
kilka plastrów słoniny
2 cebule
1/2 kg kapusty kiszonej
3 marchewki
2 papryki
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano)
4 ząbki czosnku

Opcjonalnie mięso do wyboru (żeberka, karczek, kurczak) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 świeża kapusta 300 g wędzonego boczku kilka plastrów słoniny 2 cebule 1/2 kg kapusty kiszonej 3 marchewki 2 papryki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano) 4 ząbki czosnku Opcjonalnie mięso do wyboru (żeberka, karczek, kurczak)
henryk przondziono /foto gość

Wakacyjne wędrówki to nie tylko miejsca, ale i smaki często wspominane po latach. Pieczone w ognisku ziemniaki, placki skautowskie na kiju czy kociołek to tylko niektóre z nich. Przygotowanie dania z ogniska dla grupy wygłodniałych wędrowców wcale nie jest proste. Nieco zapomniany w czasach grillowania kociołek, zwany też pieczonką, powinien sprostać temu zadaniu. Do jego przygotowania niezbędny jest żeliwny lub emaliowany garnek na nóżkach ze szczelnie dokręcaną pokrywą. Wariantów tej potrawy jest wiele, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa.

Anna Leszczyńska-Rożek

Kiedy w ognisku widoczna jest już spora ilość żaru, to znak, że można w nim upiec danie w kociołku. Aby je przygotować, trzeba najpierw dno żeliwnego kociołka wyłożyć cienko pokrojoną w plastry słoniną lub skórką odkrojoną z boczku. Następnie oderwać kilka liści kapusty i wyłożyć nimi ścianki całego garnka oraz dno. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobne kawałki. Mięso, np. żeberka, podzielić na drobniejsze części, posypać przyprawami i ziołami. Boczek pokroić w kawałki, czosnek obrać, a kiszoną kapustę na sicie lub durszlaku przelać zimną wodą, aby nie była zbyt kwaśna. W wyłożonym liśćmi kapusty kociołku układać warstwami warzywa, boczek, żeberka i kiszoną kapustę. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i kawałkami czosnku. Ostatnią z góry przykryć resztą liści kapusty. Kociołek zamknąć szczelnie pokrywą i ustawić w rozgrzebanym żarze z ogniska. Piec, pilnując, aby ognisko nie wygasło, ok. 1 godziny. Podawać, kiedy warzywa i mięso są miękkie.

Smacznego :)

Tagi: