Lawendowe z cytrynową nutą

Anna Leszczyńska-Rożek

|

Nowy Numer 28/2019

dodane 11.07.2019 00:00

Ilość: blacha ciasteczek. Czas: 15 minut + ok. 15 min pieczenia.

Składniki: 2,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 jajko, 1 kostka masła, 2 łyżki mielonych orzechów włoskich (niekoniecznie), 3/4 szklanki kwiatów lawendy, skórka starta z jednej cytryny, szczypta soli Składniki: 2,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 jajko, 1 kostka masła, 2 łyżki mielonych orzechów włoskich (niekoniecznie), 3/4 szklanki kwiatów lawendy, skórka starta z jednej cytryny, szczypta soli
roman koszowski /foto gość

Herbatniki to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Są nieskomplikowane, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Te zwykle ciasteczka przygotowane z dodatkiem lawendowego aromatu są tak dobre, że blacha świeżo upieczonych pyszności znika w mgnieniu oka. Bazę przepisu stanowią kruche ciasteczka bez dodatku proszku do pieczenia. Inspiracją do przygotowania tego wypieku były ciasteczka, którymi poczęstował mnie mistrz łączenia niecodziennych smaków – Dariusz Garbulowski. Do wypieku można użyć świeżo zebranych lub suszonych kwiatów lawendy. Sezon na tę roślinę właśnie trwa, więc polecam spróbować.

Włącz piekarnik na 180 stopni (termoobieg lub góra–dół). Do miski przełóż bardzo miękkie masło. Dodaj cukier, przesypaną przez sito mąkę, sól, orzechy włoskie i jajko. Na koniec wsyp skórkę z cytryny i lawendowe kwiaty (lawendę najłątwiej obierać od dołu. Jeśli trafią się jakieś większe fragmenty kwiatów, trzeba je poszatkować nożem lub rozdrobnić w palcach). Całość zagniataj tak, aby składniki dokładnie się wymieszały. Jeśli ciasta nie da się uformować w kulkę, podsyp je mąką i jeszcze raz zagnieć. Następnie formuj niewielkie krążki, grube na ok. 1 cm, i układaj je na blaszce. Pamiętaj o pozostawieniu ok. 2 cm odstępu – ciastka urosną i rozleją się w trakcie pieczenia na boki. Włóż blachę do piekarnika na ok. 15 minut, do uzyskania złotego koloru wypieku. Kwiaty lawendy po upieczeniu trochę zmienią smak i nadadzą ciasteczkom przyjemny, ziołowy aromat, który na szczęście nie przypomina sztucznych zapachów dodawanych do niektórych kosmetyków czy środków owadobójczych. Wypiek można podawać z cytrynowym lukrem. Herbatniki nie powinny być za bardzo spieczone, ponieważ staną się twarde. Przechowuj je w szczelnym pudełku.

Smacznego :)