To wspaniały sposób na orzeźwienie w letnie upały.
roman koszowski /foto gość
Można przygotować ją na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Zaletą zrobionej w domu lemoniady jest też to, że składniki dobieramy takie, jakie lubimy, i możemy kontrolować ilość dodawanego cukru. Można też zastąpić cukier miodem bądź stewią lub w ogóle nie dodawać słodzików do napoju. Smak lemoniady zależeć będzie od użytych składników. Wykorzystać możemy zioła, owoce, a nawet zieloną natkę pietruszki. Kompozycja zależy od nas. Oto trzy propozycje na letnie lemoniady z wykorzystaniem sezonowych owoców i ziół.
Czas przygotowania: 10 minut (+ czas chłodzenia w lodówce)
Ilość: ok. 1 l
Składniki:
Baza:
Dodatki:
wersja 1:
wersja 2:
wersja 3:
Zanim wybierzemy smak i skład lemoniady, dobrze przygotować bazę. Najlepiej zrobić ją, mieszając miód lub cukier w ciepłej wodzie. Ilość dodanego słodzika najlepiej ustalić samemu. Lepiej jednak dodać go za mało i potem dosłodzić niż na odwrót. Bazę przelewamy do dzbanka, a następnie wybieramy smak lemoniady. Aby zrobić cytrusową, wystarczy wycisnąć sok z jednej cytryny, pomarańczy lub grejpfruta. Pozostałe owoce pokroić w plastry, dodać do lemoniady razem z rozdrobnionymi listkami mięty, obranym i pokrojonym w kawałeczki imbirem i schłodzić w lodówce. W wersji drugiej do bazy wystarczy dodać zmiksowane w blenderze maliny z dodatkiem wody, soku z cytryny i pomarańczy, a także rozdrobnione w rękach listki melisy. Zblendowany miks można przelać do bazy przez sitko lub dodawać bez przecedzania, zamieszać i schłodzić. Trzecia propozycja jest równie łatwa jak poprzednie. Blenderem wystarczy zmiksować rozdrobnioną bazylię (warto też spróbować wersji z miętą czy natką pietruszki) z sokiem wyciśniętym z cytryny i grejpfruta oraz niewielką ilością wody. Przecedzony przez sitko (lub nie) miks dodać do bazy, zamieszać i schłodzić w lodówce.
Dobrą opcją – zamiast chłodzenia w lodówce – jest dodawanie do lemoniady pokruszonego lodu, zmrożonych owoców lub ziół zatopionych w lodowych kostkach. Dekoracyjne będą też plasterki cytrusów, gałązki ziół czy pływające owoce użyte do przygotowania lemoniady.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.