Lemoniada

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 27/2019

publikacja 04.07.2019 00:00

To wspaniały sposób na orzeźwienie w letnie upały.

Lemoniada roman koszowski /foto gość

Można przygotować ją na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Zaletą zrobionej w domu lemoniady jest też to, że składniki dobieramy takie, jakie lubimy, i możemy kontrolować ilość dodawanego cukru. Można też zastąpić cukier miodem bądź stewią lub w ogóle nie dodawać słodzików do napoju. Smak lemoniady zależeć będzie od użytych składników. Wykorzystać możemy zioła, owoce, a nawet zieloną natkę pietruszki. Kompozycja zależy od nas. Oto trzy propozycje na letnie lemoniady z wykorzystaniem sezonowych owoców i ziół.

Czas przygotowania: 10 minut (+ czas chłodzenia w lodówce)
Ilość: ok. 1 l

Składniki:

Baza:

  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki miodu

Dodatki:

wersja 1:

  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 3 gałązki mięty
  • kawałek imbiru

wersja 2:

  • 1,5 szklanki malin
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 gałązki melisy

wersja 3:

  • pęczek bazylii
  • 2 cytryny
  • 1 grejpfrut

Zanim wybierzemy smak i skład lemoniady, dobrze przygotować bazę. Najlepiej zrobić ją, mieszając miód lub cukier w ciepłej wodzie. Ilość dodanego słodzika najlepiej ustalić samemu. Lepiej jednak dodać go za mało i potem dosłodzić niż na odwrót. Bazę przelewamy do dzbanka, a następnie wybieramy smak lemoniady. Aby zrobić cytrusową, wystarczy wycisnąć sok z jednej cytryny, pomarańczy lub grejpfruta. Pozostałe owoce pokroić w plastry, dodać do lemoniady razem z rozdrobnionymi listkami mięty, obranym i pokrojonym w kawałeczki imbirem i schłodzić w lodówce. W wersji drugiej do bazy wystarczy dodać zmiksowane w blenderze maliny z dodatkiem wody, soku z cytryny i pomarańczy, a także rozdrobnione w rękach listki melisy. Zblendowany miks można przelać do bazy przez sitko lub dodawać bez przecedzania, zamieszać i schłodzić. Trzecia propozycja jest równie łatwa jak poprzednie. Blenderem wystarczy zmiksować rozdrobnioną bazylię (warto też spróbować wersji z miętą czy natką pietruszki) z sokiem wyciśniętym z cytryny i grejpfruta oraz niewielką ilością wody. Przecedzony przez sitko (lub nie) miks dodać do bazy, zamieszać i schłodzić w lodówce.

Dobrą opcją – zamiast chłodzenia w lodówce – jest dodawanie do lemoniady pokruszonego lodu, zmrożonych owoców lub ziół zatopionych w lodowych kostkach. Dekoracyjne będą też plasterki cytrusów, gałązki ziół czy pływające owoce użyte do przygotowania lemoniady.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.