Lekkie przekąski do koszyka

Aleksandra Pietryga

publikacja 22.06.2019 01:40

Lubicie pikniki? My bardzo! Bierzemy koc, przygotowane w domu jedzenie i ruszamy przed siebie...

Lekkie przekąski do koszyka

Wędrujemy w siną dal, aż znajdziemy idealną dla nas przestrzeń do odpoczynku... albo, aż zgłodniejemy. Wtedy rozciągamy koc i zajadamy się prostymi przysmakami, przygotowanymi wcześniej w domu.

A co wziąć ze sobą na piknik? Przede wszystkim potrawy proste w przygotowaniu, lekkie (nie chcemy "toczyć się" po skończonym posiłku) i łatwe w transporcie. Słodkie i wytrawne. A przede wszystkim - zdrowe! Latem warto szczególnie zadbać o posiłki pełne zdrowia i witamin.

W tym mini-przewodniku znajdziecie nasze subiektywne propozycje piknikowych przekąsek.

Kanapki

Są szybkie do wykonania, pożywne i nigdy się nie nudzą. Warto zrezygnować z białego pieczywa na rzecz ciemnego, razowego czy wieloziarnistego. Smaku i wyrafinowania zawsze dodaje to, co kanapka kryje wewnątrz...

Bułkę z ziarnami (nasz przepis znajdziecie tutaj: Bułki z pestkami dyni) przekroić na pół i skropić oliwą z oliwek. Położyć listek zielonej sałaty; plaster pieczonego schabu; plaster dobrego gatunkowo sera żółtego lub sera długo dojrzewającego; plaster pomidora malinowego; kilka plastrów grillowanej cukinii; kawałki awokado skropionego cytryną. Całość posypać solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz startym parmezanem. Złączyć kromki bułki i włożyć do pudełka śniadaniowego.

Ciastka owsiane

Połączenie zdrowia i słodyczy. 3/4 szklanki mielonych migdałów połączyć w misce z 1/2 szklanki mąki pszennej lub ryżowej i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Dodać szklankę płatków owsianych (można dorzucić suszoną żurawinę czy pestki słonecznika), wymieszać. W rondelku roztopić 125 g masła z 3 łyżkami miodu i odrobiną wody. Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy ulepić kulki, a następnie je spłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na ok. 15 minut.

Ciasto z czereśniami

Fantastyczne przenikanie się smaków: słodyczy czereśni z aromatem cynamonu i wanilii. Mniam.

  • 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli

Żółtka wymieszać ze śmietaną i wanilią. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą przesiać, wsypać cukier. Dodać masło posiekane na kawałki, a potem masę żółtkową. Szybko zagnieść jednolite ciasto. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Resztą ciasta wyłożyć natłuszczoną okrągłą formę. 

3/4 kg wydrylowanych czereśni posypać 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej i cynamonem. Wyłożyć na schłodzone ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Lekka sałatka

Można zabrać do słoika, można włożyć do pudełka. Sałatka to podstawa piknikowego jedzonka.

Mix sałat włożyć do miski, wymieszać z dresingiem (zmiksować 2 łyżki oliwy, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, łyżkę syropu z agawy, rozgnieciony ząbek czosnku, świeżo zmielone sól i pieprz); na sałatę wyłożyć grillowane plastry cukinii, pokrojone na cząstki gruszkę i pomarańczę, pokrojony na kawałki ser gorgonzola oraz skropione sokiem z cytryny kawałki awokado. Posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, orzechami nerkowca i pestkami dyni. Smacznego!