Dżem truskawkowy z aromatem róży

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 23/2019

publikacja 06.06.2019 00:00

Choć sezon na truskawki trwa kilka tygodni, smakiem tych powszechnie lubianych owoców można cieszyć się też jesienią i zimą.

Dżem truskawkowy z aromatem róży krzysztof błażyca /foto gość

Sposobem jest mrożenie lub przygotowanie zimowych zapasów w postaci dżemów. Choć jest to zajęcie nieco czasochłonne, warto spróbować. Aby wzbogacić smak tradycyjnego dżemu z truskawek, można urozmaicić go różnymi dodatkami. Korzenny, nieco orientalny smak uzyskamy, dodając do podstawowej wersji kardamonu i startego imbiru. Miętowy aromat będzie miał dżem z dodatkiem dwóch łyżek posiekanej drobno mięty, a różany aromat otrzymamy, dosypując garść płatków róży. Dobrze smakuje też dżem, do którego dodamy obrany i pokrojony w drobne kawałki rabarbar. Jak widać, dżemy nie muszą być co roku takie same, warto więc eksperymentować i cieszyć się nowym smakiem.

Czas przygotowania: 1–2 godziny
Ilość: 3 niewielkie słoiki

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 50 dag cukru
  • garść lub dwie płatków róży pomarszczonej, zwanej dziką

Truskawki przebrać, umyć i obrać z zielonych szypułek. Przełożyć je do płaskiego garnka z grubym dnem (najlepiej sprawdzi się żeliwny). Owoce zasypać cukrem, zamieszać i odczekać, aż puszczą sok. Na małym ogniu podgrzewać owoce, często mieszając. Zwracać uwagę, aby nie przywarły do dna. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, dosypać poszatkowane drobno płatki róż. Dobrze jest usunąć z nich biały fragment znajdujący się u nasady płatka, ponieważ może on powodować gorzkawy smak. Mieszać dżem dalej, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji. W tym czasie przygotować słoiki. Starannie umyte warto sparzyć wrzątkiem, podobnie jak zakrętki. Gorący dżem przekładać łyżką do słoików, zakręcać i odwrócone do góry dnem układać na ściereczce. Kiedy ostygną, nakrętki powinny być zassane do środka.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.