Orzeźwiająca tabbouleh

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 21/2019

publikacja 23.05.2019 00:00

To lekka, soczysta i rześka w smaku sałatka.

Orzeźwiająca tabbouleh istockphoto

Często spotykana na stołach w krajach Bliskiego Wschodu. Pochodzi z Libanu, gdzie jest tak popularna jak nasza rodzima sałatka jarzynowa z majonezem. Może być przygotowana jako danie główne na lekką kolację czy lunch albo stanowić dodatek do grilla. Dobrze sprawdzi się także jako posiłek zabrany w pudełku do pracy. O jej niezwykłym smaku decyduje duża ilość posiekanych drobno ziół: natki pietruszki i mięty oraz sok z cytryny. Kasza bulgur jest dostępna w większości sklepów spożywczych, choć można ją też zastąpić kaszą kuskus.

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: średniej wielkości miska

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała cebula lub 4 cebulki dymki
  • 1 pęczek mięty
  • 2 małe pęczki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Kaszę bulgur lub kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Ogórki, cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Pietruszkę, miętę i zielone części cebulki dymki (jeśli używasz) posiekać i wymieszać z warzywami. Dodać przygotowaną i przestudzoną kaszę. W niewielkim słoiczku przygotować sos. Wlać odmierzoną część oliwy i sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręcić słoiczek, wstrząsnąć kilka razy, aby składniki się połączyły. Następnie przelać dressing do miski z sałatką, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec całość dobrze wymieszać. Przed podaniem warto schłodzić sałatkę w lodówce, dzięki czemu aromat przypraw dobrze połączy się ze składnikami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.