Na wzmocnienie

GN 12/2019

publikacja 21.03.2019 00:00

O tym, jaki wpływ mają na nasze zdrowie zioła i produkty pszczele, mówi Zbigniew T. Nowak – znawca roślin leczniczych i apiterapii, autor wielu książek, artykułów prasowych, audycji radiowych, ekspert w programie „Pytanie na śniadanie” (TVP 2).

Na wzmocnienie Tomasz Gołąb /Foto Gość

Anna Leszczyńska-Rożek: Dlaczego wczesną wiosną nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje?

Zbigniew T. Nowak: Przede wszystkim dlatego, że jest osłabiony chorobami infekcyjnymi, które często dokuczają nam od późnej jesieni. Najtrudniejsze są marzec i kwiecień. Wtedy najczęściej dopadają nas różnego rodzaju infekcje. Szczególnie dotyczy to osób słabszych i starszych, dotkniętych dodatkowo chorobami przewlekłymi. Nie bez znaczenia są też smog i inne zanieczyszczenia powietrza związane z sezonem grzewczym. Dotyczy to nie tylko aury na zewnątrz, ale też tego, co dostaje się przez nieszczelne okna czy drzwi do naszych domów i mieszkań. Tym wszystkim oddychamy przez ponad pięć miesięcy w roku. Na osłabienie sił odpornościowych organizmu i pogorszenie jego ogólnej kondycji ma także wpływ niezdrowa, wysoko przetworzona żywność, która coraz częściej trafia na nasze stoły. Jedzenie produktów z dużą ilością ulepszaczy, barwników, konserwantów ma wyjątkowo zły wpływ na nasze zdrowie. Prowadzi do chorób, które skracają nam życie i pogarszają jego jakość. Zwykle też zaniedbujemy przygotowywanie w domu przetworów z owoców i warzyw, które zimą i wczesną wiosną są wręcz nieocenione dla zdrowia. Nasz organizm o tej porze może zmagać się z niedoborem naturalnych witamin i biopierwiastków. Można to nadrobić, spożywając więcej ekologicznych warzyw i owoców oraz domowych przetworów. Istotnym czynnikiem, który powoduje, że mamy gorszą kondycję, jest mniejsza aktywność fizyczna w sezonie jesienno-zimowym. Związane jest to oczywiście z niesprzyjającą spacerom pogodą.

Co zrobić, aby nie zachorować w okresie przejściowym?

Dostępne jest 29% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.