Chlebek bananowy

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 11/2019

publikacja 14.03.2019 00:00

Jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Tam 23 lutego obchodzony jest nawet dzień chleba bananowego.

Chlebek bananowy istockphoto

Ma bardzo ciekawy smak. Nie przypomina ani chleba, ani ciasta. Jest czymś pośrednim. Wilgotny, z wyraźną bananową nutą, nadaje się jako dodatek na śniadanie lub kolację. Pierwsza receptura, która pochodzi z 1933 roku, doczekała się dziś wielu wariantów. Podstawowy przepis można modyfikować według własnych pomysłów: dodawać orzechy, migdały, rodzynki i różne przyprawy korzenne. Plusem jest możliwość wykorzystania przejrzałych bananów z poczerniałą skórką, to one nadają aromat i słodki smak.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: średniej wielkości forma keksowa

Składniki:

  • 3 banany
  • 80 g masła
  • 2/3 szklanki cukru (ok. 130 g)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki (ok. 225 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 stopni (termoobieg lub grzanie z góry i z dołu). W misce roztrzepać widelcem lub rózgą kuchenną jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego rozgniecione widelcem, obrane ze skórki banany i rozpuszczone masło. Masę porządnie wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. W masie mogą pozostać niewielkie grudki rozgniecionych bananów. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Przesiewać do miski przez sito, dalej mieszając. Średniej wielkości prostokątną formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 45–60 minut, aż się zrumieni. Chlebek nieco urośnie i może popękać z góry. Podawać pokrojony i ostudzony, z masłem lub innymi dodatkami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.