Tarta ze szpinakiem

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 5/2019

publikacja 31.01.2019 00:00

Tarta ze szpinakiem istockphoto

To ciekawy pomysł na kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Można ją zrobić w okrągłej formie tortowej lub w większej ilości na blaszce. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie jest skomplikowane. Zazwyczaj tartę piecze się na kruchym spodzie, ale ja wypróbowałam ciasto drożdżowe. Dla porównania można przetestować obie wersje. W sezonie wiosennym dobrze jest wykorzystać świeży szpinak, a poza nim – mrożony. Jest smaczna na ciepło i na zimno. Lubią ją nawet ci, którym szpinak źle się kojarzy z czasów dzieciństwa.

Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia: 30 minut
Ilość: duża okrągła foremka

Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
  • szklanka wody
  • szczypta cukru
  • sól

Na farsz:

  • 1 opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 kostka sera typu cheddar (ok. 200–250 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Dostępne jest 43% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.