publikacja 17.01.2019 00:00
Karnawał jeszcze trwa, przyda się więc przepis na kolejny ciekawy przysmak.
istockphoto
Są to małe, nadziewane serkiem i warzywami roladki z naleśników. Można je też zrobić z gotowych placków na wrapy, które dostaniemy w sklepach spożywczych. Pokrojone i schłodzone w lodówce, przypominają nieco kształtem naleśnikowe sushi. Przy większej ilości naleśników można smarować je serkiem i pastami, nadając im rozmaite smaki. Są przy tym łatwe do przygotowania. Z przepisu, który podaję, ciasto naleśnikowe wychodzi raczej rzadkie. Jeśli wolisz inną konsystencję, usmaż je według własnej receptury.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
Nadzienie:
Na początku usmaż naleśniki. W misce zmiksuj mąkę, sól, mleko i jajko. Dodaj wody, żeby ciasto przypominało w konsystencji śmietanę czy maślankę. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę tłuszczu i smaż cienkie i duże naleśniki. Usmażone placki odłóż do ostygnięcia. Przygotuj nadzienie. W niewielkiej misce rozgnieć lub wymieszaj widelcem serek, dodaj łyżkę lub dwie chrzanu i wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Powinna powstać łatwa do rozsmarowania, aksamitna pasta. Na każdym naleśniku rozprowadź cienką warstwę pasty serowej. Następnie układaj umyte i osuszone liście szpinaku lub wędlinę, na to pokrojone w paski ogórek lub paprykę. Zwijaj naleśniki w ciasne rulony. Po przygotowaniu różnych wariantów smakowych odstaw danie do lodówki. Przed podaniem pokrój każdy naleśnik ostrym nożem, aby powstały niewielkie ruloniki. Podawaj na ozdobnym talerzu lub tacy. Do wypełnienia naleśników można użyć też warzyw konserwowych, melona czy awokado. Pasty także mogą być różne: rybna, z dodatkiem ziół i rzodkiewki czy na bazie serków topionych.
Smacznego: )
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.