Warto poświęcić czas na ich przygotowanie, bo smakiem wygrywają z gotowymi produktami.
istockphoto
Nachosy to chrupiąca przekąska meksykańska, u nas nieco mniej popularna niż sklepowe chipsy. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas spotkania z przyjaciółmi, ale też jako zdrowsza alternatywa do chrupania podczas wspólnego wieczoru filmowego. Ich smak zależy od tego, jakich przypraw użyjemy. Te pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze niż smażone na głębokim tłuszczu. Nachosy można podawać z różnego rodzaju dipami, pastami i sosami. Ciekawą opcją jest też wersja zapiekana na blaszce. Wystarczy posypać gotowe nachosy startym serem, przyprawami czy ziołami i zapiekać kilka minut w piekarniku.
Czas wykonania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość: miska nachosów
Składniki:
Ciasto:
Sos pomidorowy:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy oliwę z oliwek i sól, a całość mieszamy widelcem. Na koniec, wyrabiając ciasto ręką, dodajemy ciepłej wody. Po zagnieceniu powinno być zwarte i plastyczne. Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na cienki placek. Nożem wycinamy niewielkie trójkąty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10–15 minut, aż się zarumienią.
Aby zrobić sos do nachosów, w niewielkim rondelku podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki razem z płynem lub drobno pokrojone i obrane wcześniej pomidory. Mieszamy, podgrzewając na niewielkim ogniu. Do tego dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, cukier i przyprawy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z nachosami. Dobrze smakują też sos czosnkowy zrobiony na bazie gęstego jogurtu czy pasta z awokado, na którą przepis podawaliśmy wcześniej.
Smacznego: )
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.