Uszka z grzybami

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 49/2018

publikacja 06.12.2018 00:00

Są pracochłonne, więc zazwyczaj robi się je tylko raz do roku.

Uszka z grzybami istockphoto

Uszka w wigilijnym barszczu to smak, który cieszy podniebienie. Należą do potraw, na które czeka się cały rok. W każdym domu uszka, czyli małe pierożki z nadzieniem grzybowym, inaczej wyglądają i inaczej smakują. Dawniej uważano, że ich wielkość i kształt świadczą o kunszcie kulinarnym pani domu. Może właśnie tak jest, bo ulepienie zgrabnych uszek wcale nie jest proste, wymaga dużej cierpliwości. Warto jednak spróbować. Przygotowane wcześniej, mogą poczekać w zamrażarce do wigilijnej wieczerzy.

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: w zależności od wielkości około 20–25 sztuk

Składniki:

CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody

NADZIENIE:

  • 8 ugotowanych grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy stolnicy lub blatu. Do przesianej przez sito mąki dodajemy szczyptę soli, jajko i wodę. Całość delikatnie łączymy nożem, a następnie wyrabiamy ręką na dość miękką masę. Ciasto odkładamy na bok, przykrywając naczyniem, aby masa nie wyschła. Aby przyrządzić nadzienie, najpierw bardzo drobno szatkujemy cebulę i szklimy ją na patelni. Ugotowane grzyby siekamy drobno lub przepuszczamy przez maszynkę razem z przyrumienioną cebulą. Do farszu dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku, całość mieszamy. Farsz należy zagęścić bułką tartą, tak aby nie był zbyt twardy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy małe kwadraty lub kółka i nadziewamy je farszem. Sklejamy w taki sposób, aby powstawały drobne pierożki. Jeśli ciasto nie chce się kleić, końce pierożków można posmarować białkiem. Uszka wrzucamy do gotującej się wody. Gdy wypłyną, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze parę minut. Po sprawdzeniu, czy są gotowe, wyciągamy je łyżką cedzakową. Podajemy w głębokich talerzach zalane barszczem.

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.