Skarby późnojesiennej kuchni

Joanna Winiecka-Nowak

|

GN 46/2018

publikacja 15.11.2018 00:00

Dawniej ludzie mieli dostęp do warzyw zbieranych na bieżąco i tych, które łatwo było przechowywać. Obecnie coraz bardziej zaawansowane techniki upraw oraz import spowodowały, że markety mają zbliżoną ofertę przez cały rok. Czy warto z niej korzystać?

Skarby późnojesiennej kuchni roman koszowski /foto gość

Badania dowodzą, że wartość odżywcza owoców i warzyw zależy w sporym stopniu od tego, w jaki sposób były one hodowane. Pochodzące z upraw intensywnych mogą mieć niższy poziom witamin i innych pożądanych przez nas substancji niż warzywa z upraw tradycyjnych. Łatwiej tu o przekroczenie dopuszczalnych dawek niebezpiecznych dla nas związków – pozostałości nawozów czy środków ochrony roślin. Problem uwidacznia się zwłaszcza w przypadku silniej nawożonych i szybko rosnących nowalijek oraz wczesnych odmian.

Dostępne jest 12% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.