Awokado w roli głównej

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 44/2018

publikacja 01.11.2018 00:00

Nazywane jest zielonym złotem, w Meksyku bywa używane zamiast masła.

Awokado w roli głównej © Anna Rzeszowska /wydawnictwo WAM

Awokado to coraz bardziej popularny i dostępny w Polsce owoc. Najlepiej wybierać te dojrzałe, lekko miękkie, z dobrze zachowaną skórką. Awokado zawiera sporo cennych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witamin C, E, A i z grupy B oraz luteinę i zeaksantynę. Najwięcej swoich właściwości zachowuje surowe, spożywane na przykład w postaci ciekawych smakowo past do pieczywa.

Czas przygotowania: 15 min
Ilość: ok. 250–300 g pasty

PASTA Z AWOKADO:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny, łyżka octu balsamicznego, sól himalajska.

Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki za pomocą łyżeczki i rozgnieć go widelcem. Dodaj drobno pokrojonego ogórka, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sól i dokładnie wymieszaj. Udekoruj szczypiorkiem, koperkiem lub rzodkiewką.

PIKANTNE MASŁO Z AWOKADO:

  • 1 awokado (średnio miękkie)
  • 10 dag rzeżuchy lub kiełków rzodkiewki
  • 1,5 łyżki oleju lnianego
  • 1/2 łyżeczki soku ze świeżo startego korzenia imbiru, łyżka soku z cytryny, 1–2 ząbki czosnku, sól ziołowa.

Wszystkie składniki zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę.

Smacznego: )

Przepisy pochodzą z:

Krystyna Dajka "Dieta długowieczności". WAM 2018   Krystyna Dajka "Dieta długowieczności". WAM 2018

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.