Kaszotto z boczkiem i suszoną śliwką

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 43/2018

publikacja 25.10.2018 00:00

Od kilku lat kasze przeżywają w Polsce renesans. Zasłużenie, bo mają sporo korzystnych dla zdrowia właściwości.

Kaszotto z boczkiem i suszoną śliwką istockphoto

Kasza staje się coraz bardziej cenionym dodatkiem do dań na naszych stołach. Najczęściej podaje się ją zamiast ziemniaków lub jako składnik farszów czy dań jednogarnkowych. I dobrze, bo to niezastąpione źródło błonnika. Kasza jęczmienna typu pęczak, występująca w postaci ziaren pozbawionych łuski, zawiera najwięcej witamin (szczególnie z grupy B, A, E i K) oraz składników mineralnych (manganu, selenu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi). Poprawia trawienie i polecana jest osobom mającym wysoki poziom cholesterolu.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 4 niewielkie porcje

Składniki:

  • 300 g kaszy jęczmiennej typu pęczak
  • 2 cebule
  • 350 g boczku wędzonego parzonego
  • 120 g suszonych śliwek
  • łyżeczka oliwy
  • tymianek, sól, pieprz

W  garnku średniej wielkości nastaw lekko osoloną wodę. Gdy się zagotuje, wsyp kaszę, zamieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj tyle, ile jest zalecane na opakowaniu (około 20 minut). Boczek obrany z twardej skóry pokrój na kostkę. Na dość głębokiej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i dodaj boczek. Podsmażaj na niewielkim ogniu. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w drobne piórka lub kostkę. Kiedy boczek już lekko się zarumieni, dodaj cebulę i zamieszaj. Suszone śliwki (np. kalifornijskie) pokrój na drobne kawałki. Dodaj do boczku i cebuli, całość przypraw tymiankiem (ok. 1 łyżeczki), solą i pieprzem. Zamieszaj tak, aby smaki się połączyły. Kaszę odcedź, zostawiając niewielką ilość wody (ok. pół szklanki). Następnie wsyp ją na patelnię z wodą pozostałą z gotowania i dobrze wymieszaj. Po około 3–5 minutach danie można wykładać na talerze lub niewielkie miseczki. Kasza dobrze smakuje z sałatką z buraków. Jeśli przygotujesz większą ilość, następnego dnia możesz zapiec danie w piekarniku. Pamiętaj wówczas, aby przykryć je z góry pokrywką, aby kasza się nie wysuszyła. Do przygotowania tej potrawy możesz wypróbować także inne rodzaje kaszy. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej.

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.