Koński przysmak

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 41/2018

publikacja 11.10.2018 00:00

Owsiane ciasteczka.

Koński przysmak istockphoto

Kilka dni temu w korytarzu redakcyjnym Kasia z „Gościa Niedzielnego” poczęstowała mnie ciasteczkami owsianymi. Zdarzyło mi się już wcześniej próbować tego specjału, ale jakoś nie powalił mnie smakiem. Ciasteczka Kasi były natomiast pyszne. Chrupiące, z wyraźnie wyczuwalnymi płatkami owsianymi, dobre do kawy czy herbaty. Poprosiłam więc o przepis i wypróbowałam go w wersji oryginalnej oraz nieco bardziej urozmaiconej. Tak, należę do osób, które nie potrafią opanować się przed dodaniem czegoś od siebie podczas gotowania czy pieczenia :) Powstały więc dwie wersje – obie pyszne. Ciasteczka są łatwe do przyrządzenia.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: ok. 30–35 sztuk

Składniki:

Wersja podstawowa:

  • 500 g płatków owsianych (typu górskie) lub orkiszowych
  • cukier waniliowy
  • szklanka cukru
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka.

Wersja urozmaicona:

  • wszystkie składniki w podanych wyżej ilościach poza płatkami owsianymi (czy orkiszowymi), których dodajemy mniej – 400 g zamiast 500 ggarść rodzynków
  • garść żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych (lub drobno posiekanych)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu (może być brandy, wiśniówka)

Piekarnik nastawić na termoobieg, 170 stopni. Na patelni na małym ogniu roztopić masło. Dodać płatki owsiane (lub orkiszowe), rodzynki i żurawinę. Całość mieszać ok. 5 minut. Do miski wsypać posiekane migdały (lub w płatkach), orzechy oraz przestudzone płatki z rodzynkami i żurawiną na maśle. Następnie dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz rum. Całość dobrze wymieszać w misce. Na koniec wbić jajka i jeszcze raz solidnie zamieszać. Masa musi być gęsta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać dużą łyżką, formując placki na grubość ok. 0,5 cm. Piec w piekarniku 15 minut, aż ciasteczka nabiorą brązowo-złocistego koloru. Po upieczeniu zdjąć je z blachy i wystudzić na płaskiej powierzchni. Ponieważ ciastka nieco stwardnieją po wystudzeniu, należy je przechowywać w szczelnym naczyniu lub w puszce.

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.