O godz. 15.00 oświadczenie prezydenta

PAP

publikacja 23.06.2014 12:51

W poniedziałek o godz. 15.00 prezydent Bronisław Komorowski wygłosi w Belwederze oświadczenie - poinformowała PAP Kancelaria Prezydenta.

O godz. 15.00 oświadczenie prezydenta W poniedziałek o godz. 15.00 prezydent Bronisław Komorowski wygłosi w Belwederze oświadczenie Wojciech Pacewicz /PAP

W poniedziałek po południu Komorowski ma spotkać się z wicepremierem, prezesem PSL Januszem Piechocińskim. Tematem rozmów mają być ujawnione w mediach nagrania z podsłuchów.

W ubiegłym tygodniu tygodnik "Wprost" upublicznił nagrania m.in. z rozmowy ministra spraw wewnętrznych Bartłomieja Sienkiewicz i prezesa NBP Marka Belki. W poniedziałek upubliczniona została rozmowa szefa MSZ Radosława Sikorskiego i b. ministra finansów Jacka Rostowskiego. Sikorski mówił m.in., że "polsko-amerykański sojusz jest nic nie warty". "Bull shit kompletny. Skonfliktujemy się z Niemcami, z Rosją i będziemy uważali, że wszystko jest super, bo zrobiliśmy laskę Amerykanom" - mówił szef MSZ.

Komorowski w ubiegłym tygodniu, odnosząc się do bieżącej sytuacji, powiedział, że pożaru nie gasi się dolewaniem benzyny do ognia. "Pożary gasi się spokojnym działaniem opartym o fundamenty demokratycznego państwa" - podkreślił prezydent. PiS ma rozmawiać w poniedziałek z przedstawicielami opozycyjnych ugrupowań o konstruktywnym wotum nieufności.