Na św. Marcina koniecznie gęsina

Karolina Pawłowska

|

Gość Koszalińsko-Kołobrzeski 47/2013

publikacja 21.11.2013 00:00

Swołowo. – Jest nasza, smaczna, a przede wszystkim zdrowa – przekonywali wystawcy, który wzięli udział w największym na Pomorzu festynie promującym gęsinę. Niestety, także dość droga.

 Od wieków na Pomorzu właśnie w okolicach wspomnienia św. Marcina bito i spożywano gęsi Od wieków na Pomorzu właśnie w okolicach wspomnienia św. Marcina bito i spożywano gęsi
karolina pawłowska /gn

– Bo gęś jest mało wydajna, ale z pewnością warta swojej ceny – mówi Elżbieta Giegner z Bobrownik. Gęś pieczona, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec czy zupa dyniowa na gęsinie – to tylko niektóre smakołyki, jakich można było spróbować podczas festynu.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.