Z winnicy do piwnicy

ks. Tomasz Lis

|

Gość Sandomierz 43/2013

publikacja 24.10.2013 00:00

Rolnictwo. Okolice Sandomierza wracają do winiarskich tradycji. Powstające na słonecznych stokach pola to dla jednych pasja, a dla innych sadownicza alternatywa i szansa na nowy produkt.

Sandomierska winnica powstała w miejscu tej z XIII w. Sandomierska winnica powstała w miejscu tej z XIII w.
ks. Tomasz Lis /GN

Kilka lat temu przy dominikańskim klasztorze św. Jakuba na opadającym ku zamkowi i Wiśle wzgórzu posadzono kilka rzędów winorośli. Mieszkańcy i turyści nieraz spoglądają z zaciekawieniem na pnące się pędy, na których co roku pojawiają się soczyste grona. Także w okolicznych miejscowościach powstało kilka winnic, z których owoce już od kilku lat dają wino nieustępujące smakowo trunkom z innych krajów.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.