Koniec francuskich żabich udek

Małgorzata Gajos /buckingham.ac.uk

publikacja 21.10.2013 11:00

Odkrycia zespołu z Uniwersytetu Buckingham potwierdzają ich angielskość.

Koniec francuskich żabich udek Christian Fischer / CC 3.0

Żabie udka od dawna wydawały się być przysmakiem typowo francuskim i kojarzącym się tylko i wyłącznie z Francją. Zaskakujące są więc najnowsze wykopaliska, które pokazały, że to Anglicy pierwsi jadali je jako przystawki.

Archeolodzy z Amesbury byli zszokowani, gdy znaleźli dowody, że prehistoryczni mieszkańcy Wysp Brytyjskich sprzed 8-9 tys. jadali m.in. płazy. Wśród znalezisk w miejscu znanym jako Blick Mead, odkryli spalone kości żabich nóg (właściwie ropuch), obok nich kości ryb - pstrąga albo łososia, a także kości tura. Te odkrycia pokazują, że gotowane żaby były znane 8 tysięcy lat wcześniej od francuskich. Był to przysmak angielskiej wioski oddalonej niecałą milę od Stonehenge.

David Jacques, kierownik zespołu stwierdza, że jest to „istotne do zrozumienia jak ludzie żyli  5 tysięcy lat przed wybudowaniem Stonehenge. Pojawia się także pytanie – gdzie są żaby teraz?”. Ma on również nadzieję, że przy wsparciu University of Buckingham i zespołu będzie mógł potwierdzić, że Amesbury jest najstarszą stałą osadą w Wielkiej Brytanii.

Andy Rhind-Tutt, przewodniczący Amesbury Museum and Heritage Trust, sądzi, że wykopaliska w Blick Mead mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego Stonehenge znajduje się w takim a nie innym miejscu.