Z tej mąki dobry chleb

Krystyna Piotrowska

|

Gość Radomski 37/2013

publikacja 12.09.2013 00:00

Dożynki zawsze wyprawiano, gdy zżęto już wszystkie zboża. Najważniejszym ich elementem był wieniec uwity z kłosów zbóż, kwiatów, jagód i owoców.

 Bochnami chleba wypieczonego z mąki z tegorocznych zbiorów obdarowano kapłanów i osoby współpracujące z powiatem i gminami powiatu opoczyńskiego Bochnami chleba wypieczonego z mąki z tegorocznych zbiorów obdarowano kapłanów i osoby współpracujące z powiatem i gminami powiatu opoczyńskiego
Krystyna Piotrowska /gn

Dożynki Gminno-Powiatowe w Sławnie odbywały się na placu przy Gminnym Ośrodku Kultury. Obok sceny tłumnie zgromadzili się mieszkańcy okolicznych wsi i wielu znamienitych gości. Honory starostów dożynek pełnili: Małgorzata Filipczak i Piotr Biskup. Jak każe obyczaj, starostowie dożynek przekazali na ręce ich gospodarzy – wójta Tadeusza Wojciechowskiego i przewodniczącego Rady Powiatu Andrzeja Kopani, który reprezentował starostę powiatu opoczyńskiego – chleb z tegorocznych plonów.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.