Halibut w sosie szafranowym

Jarosław Jurkiewicz

|

Gość Koszalińsko-Kołobrzeski 30/2013

publikacja 25.07.2013 00:00

Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym, łosoś grillowany i owoce morza na sto sposobów – m.in. takich smakołyków można było skosztować podczas 8. Festiwalu Kulinarnego.

Halibut w sosie szafranowym Andrzej Polan (w środku) sam przyrządził dorsza w sosie śmietanowo-koperkowym oraz gołąbki z kaszą gryczaną Jarosław Jurkiewicz /GN

Stoiska z kulinariami przygotowały koszalińskie restauracje i bary, a także restauratorzy z zaprzyjaźnionych miast w Meklemburgii w Niemczech. Kucharze starali się zdobyć przychylność publiczności, przygotowując wymyślne dania z ryby. Bo podczas tegorocznego kulinarnego święta królowały owoce morza. Ale było także sporo innych atrakcji. Uwagę przykuwało stoisko Polskiej Gastronomii.

Tu doradca kulinarny Krzysztof Wierzba wyczarowywał skomplikowane kształty w owocach arbuza. Wyrzeźbił m.in. logo Koszalina i Centrum Kultury 105 (organizatora imprezy). Przy okazji objaśniał tajniki sztuki carvingu, czyli wykrawania w owocach i warzywach ozdobnych kształtów. – Wyrzeźbienie w arbuzie prostszego wzoru zabiera mi mniej niż pół godziny, bardziej skomplikowanego – godzinę – wyjaśniał. – Dobry kucharz musi nie tylko umieć przyrządzić potrawę, ale także ciekawie ją ozdobić. Gwiazdą tegorocznego festiwalu „Ulica Smaków” był Andrzej Polan, szef kuchni warszawskich i zakopiańskich restauracji, autor poradników kulinarnych i programów o gotowaniu w TVN. Prowadził warsztaty kulinarne. Każdy mógł skosztować potrawy mistrza. Organizatorzy przygotowali konkursy dla publiczności, ale był także jeden dla kucharzy. Do rywalizacji przystąpiły trzy koszalińskie restauracje oraz cztery ekipy z Niemiec. Trzyosobowe jury, pracujące pod kierownictwem Andrzeja Polana, oceniało pomysłowość, walory smakowe oraz sposób podania potraw. Pierwsze miejsce zajęli kucharze z restauracji „Piwnica Warka” z Koszalina, którzy przyrządzili halibuta z krewetkami w sosie szafranowym, oraz Stowarzyszenie Kucharzy Wyspy Uznam – Usedomer Koche Klub e.V (niemieccy kucharze zaproponowali łososia z grilla). Wyróżnienia przyznano Stowarzyszeniu Kucharzy Meklemburgii oraz załodze restauracji „Vineta” z Zinnowitz nad Bałtykiem.