Hit po pysznicku

ac

|

Gość Sandomierski 27/2013

publikacja 04.07.2013 00:00

– Na czym polega wyjątkowość tej kiełbasy? Choćby na tym, że – w przeciwieństwie do wędlin dostępnych w sklepach – nie zawiera ona ani grama saletry. Jest całkowicie naturalna i, co ważne, przyrządzona głównie z chudego mięsa – wyjaśnia Stanisław Smalisz.

 Agnieszka i Stanisław Smaliszowie przed swoim stoiskiem podczas festiwalu Agnieszka i Stanisław Smaliszowie przed swoim stoiskiem podczas festiwalu
Andrzej Capiga /GN

Ten kucharz regionalista z Pysznicy zdobył I miejsce podczas VII Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”, które odbyły się w Górnie. Przygotowana przez niego kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku, została uznana przez jury za „Najlepszy Produkt Tradycyjny 2013”. – Jesteśmy ogromnie zaskoczeni. Wprawdzie wspólnie z małżonką startowaliśmy już w wielu konkursach kulinarnych i mamy na koncie jakieś nagrody i wyróżnienia, ale zwycięstwo w tak dużej imprezie to nasz największy dotychczasowy sukces.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.